Söyleşi: Tanıl Bora / İletişim Yayınları Editörü

Görsel-İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümü Öğretim Görevlisi Cem Sökmen, İletişim Yayınları editörü Tanıl Bora’yla ülkemizde pandemi sürecinde kitap yayıncılığı üzerine söyleşi gerçekleştirdi.

İletişim Yayınları açısından 15 Mart 2020 sonrasında kitap satışlarında belirgin bir farklılık oldu mu?

Evet, memlekette ve dünyada bütün yayıncılar için söz konusu olduğu gibi, belirgin bir düşüşle karşılaştık.

Yayınevinin kendi internet satış sitesi var mı? Bu sitenin 15 Mart 2020 sonrasında genel satış yapan sitelere göre potansiyeli genişledi mi, küçüldü mü?

Yayınevi kendi sitesinden kitap satışı yapıyor.  Mart’ın ikinci yarısından sonra bu sitenin potansiyeli bariz biçimde arttı. Kitabevlerinden yapılan “fiziki” satışı karşılayacak ölçüde değil, ama telafi denebilecek ölçüde.

İletişim Yayınları’nın aylık yeni kitap yayımlama istatistiğinde bir değişiklik oldu mu?

İki ay hiç kitap yayımlayamadık. Ondan sonra da, aylık 12 ila 14 olan aylık yeni kitap listemiz 8 ila 10’a düştü.

İletişim Yayınları’na gelen dosyaların sayısında belirgin bir değişiklik oldu mu?

O bakımdan bir değişiklik yok. Salgından önceki gibi bir akış devam ediyor.

Yayın kararı verilmiş dosyaların yayın tarihlerinde belirgin ötelemeler oldu mu?

Buna da maalesef evet. Gerek boş geçen iki ay, gerek ayık yayın hacminin düşmesi nedeniyle, birçok kitabın öngörülen çıkış tarihi biraz ertelendi.

Üniversitelerin uzaktan eğitim sürecinin genelde kitap yayıncılığı özelde İletişim Yayınları’na nasıl etkileri olabilir?

Bunu öngöremiyorum. Akademisyenlerin tavrına, teşvikçi olup olmamalarına da bağlı. Genel olarak öğrencilerin kitap merakı düşük, korkarım akademisyenlerinki de düşük! Kitap okuma zevkini koruyanlar, kitabı önemseyenler sayesinde dönüyor neticede dünyamız. Bana sorarsanız, sadece yayın dünyası değil, bütün dünyamız!

Söyleşi: Öğr. Gör. CEM SÖKMEN