Cuma, Mart 29Kırklareli Üniversitesi Uygulama Gazetesi

Facebook, Türkiye’nin Yeni Sosyal Medya Yasasına Meydan Okuyor!

Türkiye, sosyal medya şirketlerinin ülkede birer temsilci bulundurmalarına yönelik bir şart sunmuştu. Bu şartın nedeni sosyal medya platformlarının cinsel taciz, yasa dışı bahis, dolandırıcılık ve teröre destek gibi aktiviteler barındırmasına yönelik iddiaydı. Buna istinaden ilgili platformların ülkede temsilci bulundurmaları talep edilmişti. Platformların bu yasaya uymamaları durumunda ise idari para cezaları, reklam yasakları ve son olarak, erişim fiilen engellenene kadar ülkede bant genişliklerinin %90 oranında düşürülmesi ve platformlara erişimin kısıtlanması gibi yaptırımlar uygulayacağını belirtmişti.

Bu amaçla bir de yönetmelik hazırlanmıştır. Hazırlanan yönetmelik, sosyal medya kullanıcılarının haklarını ihlal ettiğine inandıkları içerikleri bildirmelerine olanak tanımakta ve sosyal medya temsilcileri bu raporlara 48 saat içinde yanıt vermekle görevlendirilmekte veya 5 milyon lira para cezası ile karşı karşıya bırakmaktadır.

 Teknoloji şirketi Facebook’un buna yanıtı merak edilmekteydi. Yapılan son açıklamaya göre  bu şarta karşılık Facebook ve Instagram Tükiye’de herhangi bir temsilci bulundurmayacağını açıkladı.

Peki Şimdi Ne Olacak?

Bir anlamda kullanıcılardan doğacak yasal hiçbir sorumluluğu almayacağını belirten Facebook ve diğer uygulamalar uygulama hayata geçtiğinde bant genişliğinin daraltılmasına bağlı olarak erişim sorunuyla karşılaşacak gibi gözükmektedir.

Hazırlayan: Dr. Öğr. Üyesi ESRA BOZKANAT

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir