Cumartesi, Nisan 20Kırklareli Üniversitesi Uygulama Gazetesi

Yazı Dizisi | Ekranın Arka Yüzü – 3: Nedir Bu Whatsapp Olayı?

Uygulamaların şartlarını ve koşullarını bildiren sözleşmeler neredeyse her uygulamayı kurduktan sonra ilk açılışta karşımıza çıkmaktadır. Ve sözleşmeyi kabul etmeden uygulamayı kullanmamıza izin verilmez. Türkiye’de bu tarz sözleşmeleri ilk açılışta çoğu insan okumuyor ve sözleşmeyi kabul edip uygulamayı kullanmaya başlıyor. Bu sözleşmelerin içinde uygulamayı kullanırken ne gibi faktörlere erişmek istendiğinden bahsediyor. Örneğin Whatsapp telefonumuzda bulunan kişi listelerine erişme izni istiyor, galeri, müzik listemiz, kamera, mikrofon gibi kısımlara da erişim izni istiyor.  Whatsapp 2020’nin son aylarında yayınladığı güncelleme ile kullanıcılarına bir sözleşme metni gönderdi. Bu metinde zaten hali hazırda Whatsapp’ ta depolanan kişisel verilerin 2014’ te bünyesine katıldığı Facebook ile paylaşılmasının iznini istedi.

Ancak Türkiye’de bu güncellemenin gündeme oturmasıyla birlikte Türk toplumu verilerin depolanması hakkında bir endişeye kapıldı. Bazı insanlar Telegram, Bip ve Signal gibi alternatif uygulamalara geçerek Whatsapp uygulamasını sildi. Bazıları hem alternatif uygulamalara geçip hem de Whatsapp’ ı kullanmaya devam etti. Bazıları ise uygulamayı ilk açtığımızda yaptığımız gibi hiç umursamadan sözleşmeyi kabul etti. Bu karmaşıklığa son vermek için Whatsapp bir güncelleme daha yayımladı ve bu güncellemede uygulamanın hikâye kısmında kullanıcılarına açıklamalar yaptı. Bu açıklamalarda Whatsapp’ ın mesajları kimse ile paylaşmayacağından, gizliliğe çok fazla önem verdiğinden bahsediyordu. Küçük bir araştırma ile Whatsapp ve Instagram uygulamalarının Facebook ile aynı adreste bulunduğunu görebilirsiniz. Whatsapp’ ın sunucuları zaten Facebook’ ta bulunuyor. Whatsapp sizden Facebook’ta olan sunucuların içindeki kişisel verilerinizin Facebook ile paylaşılmasının iznini istiyor. Öte yandan uygulama ilk kurulduğunda bu sözleşme yer almış olsaydı bu kadar ses getirir miydi? Çoğumuz ilk kullanım aşamasında bütün sözleşmeleri okumadan kabul ediyoruz. Telegram uygulamasına geçen kullanıcıların kaçı Telegram’ ın sözleşmesini okumuş olabilir? Kişisel verilerinizin internet ortamında depolanmasını ve şirketler tarafından sizi manipüle edecek şekilde kullanılmasını istemiyorsanız sadece hesaplarınızı silmeniz ve uygulamaları kullanmamanız yetmez. Şirketlerin veri depolarında tuttukları verilerinizi özel talep ile sildirmelisiniz. Ayrıca unutmamamız gereken bir diğer konuda Whatsapp alternatifi uygulamalar da kişisel verilerimizi depoluyor. Whatsapp’ ı silenler için bu uygulamalara güvenmek çok da mantıklı olmayabilir.

Hazırlayan: Hüseyin ÖKAN (Radyo ve TV Programcılığı 2. Sınıf Öğrencisi)