Zaman mekân kısıtlarını epey esneten dijital teknolojiler sayesinde, kültürel motivasyonlu seyahat olanakları da çeşitlenmiş oldu. Pandemi döneminde uygulanan ulusal ve uluslararası seyahat sınırlamaları sonrasında ise, “kültür gezisi” deyince ilk akla gelen yerlerden olan müzeler, yeni döneme ayak uydurarak bazı salonlarını sanal ve ücretsiz erişime açtılar.
Paris’e Gittim, Louvre Müzesini Göremedim!
Google teknik altyapısıyla dünyaca ünlü bazı müzeler için yeni dijital imkânlar yarattı. Böylece “Paris’e gittik ama Louvre Müzesini gezecek zaman kalmadı, zaten giriş ücreti de çok pahalıydı” gibi bahaneler kısmen geçerliliğini yitirmeye başladı. İşte ziyaretçilerine sanal ve ücretsiz turlar sunan bazı dünyaca ünlü müzeler:
Louvre Müzesi
10 Ağustos 1973’de 537 tabloluk bir sergiyle açılan Louvre, dünyanın en büyük ve en çok ziyaret edilen sanat müzesi. Her sene ortalama 10 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor. Klasik dönemden Rönesans’a sanatçı figürünün değişimi, sanat ve politik güç ilişkilerine odaklanan “Petite Galerie”; Napolyon ve XV. Louis’nin taçları gibi parçaları barındıran Galerie d’Apollon ve Antik Mısır Sergisi oturduğunuz yerden ulaşabileceğiniz salonlar.
https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne
British Museum
Londra’da 1753 yılında Sir Hans Sloane tarafından Kurulan British Museum, insanlık tarihi, sanat ve kültür müzesi olarak yaklaşık 8 milyon objeye ev sahipliği yapıyor. Dijital veri tabanı oldukça geniş olan müzenin toplamda 94 farklı galerisi bulunuyor. “Aydınlanma Dönemi” Galerisi, Antik Mısır heykelleri ve Maya – Aztek objelerinin bulunduğu salonlar sanal ziyaretçilerini bekliyor.
https://www.britishmuseum.org/collection/galleries
New York Modern Sanat Müzesi
MoMA (Museum of Modern Art) kısaltmasıyla bilinen müze, çoğu sanat otoritesi tarafından dünyadaki en önemli modern sanat müzesi olarak görülüyor. MoMA’da yılda yaklaşık 50 farklı sergi ziyaretçilere açılıyor. Google Sanat ve Kültür girişimiyle yaptıkları işbirliğinden sonra, müzenin geniş ve zengin modern sanat koleksiyonunun bir kısmı kullanıcılar için erişilebilir hale geldi.
https://artsandculture.google.com/partner/moma-the-museum-of-modern-art
Ulusal Doğa Tarihi Müzesi (Washington)
145 milyon parçalık numune ve insan yapımı eseri koleksiyonunda barındıran Washington Doğa Tarihi Müzesi, 1910 yılında kurulmuş ve dünyanın en çok ziyaret edilen 11. müzesi olarak gösteriliyor. Müze için aktif olarak çalışan 185 bilim insanı bulunuyor. Bu geniş eğitim ve araştırma ekibi sayesinde müzenin sunduğu dijital imkânlar da genişliyor. Çevrimiçi sergiler, bilimsel konuların dijital hikâyecilik yöntemiyle anlatımları, bilim insanların hazırladığı uzaktan eğitim videoları ve gençlere yönelik eğlenceli çevrimiçi aktiviteler bu sanal olanaklar arasında yer alıyor.
https://naturalhistory.si.edu/explore-at-home
Hazırlayan: Dr. MEHMET FATİH ÇÖMLEKÇİ